Tips voor het veilig verwarmen van laboratorium glaswerk

Het verwarmen van laboratoriumglaswerk vereist nog steeds zorg, zelfs wanneer producten specifiek zijn ontworpen voor gebruik in een dergelijke omgeving. Hier zijn een paar redenen voor.

Ten eerste zal niet al het laboratoriumglaswerk van dezelfde specificatie zijn. Zo biedt laboratoriumglaswerk van borosilicaat een veel lagere uitzettingscoëfficiënt dan andere glassoorten zoals Soda Lime-glaswerk, dat ook vaak in het laboratorium wordt gebruikt. Hoewel producten in de laatste groep nog steeds geschikt zijn voor een scala aan toepassingen, is het belangrijk om rekening te houden met de chemische geschiktheid van het glas zelf wanneer het wordt blootgesteld aan hitte.

Ten tweede wordt niet al het laboratoriumglaswerk volgens dezelfde kwaliteitsnormen vervaardigd. Zelfs binnen een categorie als borosilicaatglas kan de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en belangrijke factoren zoals de consistentie van de glasdikte variëren, waarbij hoogwaardige laboratorium- en wetenschappelijke glaswerkmerken zoals Duran, Wheaton, Pyrex en Kimble een betrouwbaardere hittebestendigheid bieden.

Ten slotte heeft de manier waarop laboratoriumglas wordt verwarmd ook een grote impact op de veiligheid, ongeacht het gebruikte product. Hier zijn enkele tips voor veilige glasverwarming in het laboratorium.

  1. Factor in uitzetting en krimp bij hoge temperaturen
  2. Hoewel de lage uitzettingscoëfficiënt van borosilicaatglas (3,3x10-6K-1) resulteert in zeer weinig uitzetting of krimp bij verwarming of koeling, is toch voorzichtigheid geboden, zelfs bij dit type glas.Zodra de temperatuur boven de 150oC komt, moet er extra op worden gelet dat het glaswerk langzaam en gelijkmatig wordt verwarmd en vervolgens wordt afgekoeld. Het is essentieel om rekening te houden met de benodigde apparatuur, omstandigheden en vooral de tijd voor geleidelijke stijgingen en vervolgens dalingen van de temperatuur.

  3. Verwijder het risico op thermische schokken
  4. Zelfs zonder glaswerk bloot te stellen aan te hoge temperaturen, moet elke plotselinge verandering worden vermeden. Een thermische schok door plotselinge verwarming of afkoeling kan ertoe leiden dat het glas breekt of barst. Verwarm glas voorzichtig en geleidelijk, ook aan het begin van uw proces, en laat heet glaswerk geleidelijk afkoelen op een plaats uit de buurt van koude tocht.

  5. Vermijd hotspots door de warmte gelijkmatig te verdelen
  6. Geconcentreerde of directe hitte op een deel van het glas kan hotspots veroorzaken en moet worden vermeden, aangezien verschillende verwarmingssnelheden kunnen leiden tot spanning die het glas verzwakt en breuk veroorzaakt. Als u een bunsenbrander gebruikt, zal het gebruik van een zachte vlam en het gebruik van een draadgaas met een keramisch centrum om de vlam te verspreiden, helpen de toegepaste warmte te verdelen.Het gebruik van een kookplaat helpt ook om een ​​effectieve warmteverdeling te garanderen, hoewel het belangrijk is om ervoor te zorgen dat de bovenplaat groter is dan de bodem van het te verwarmen vat. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte door de basis van het glaswerk, waardoor de kans op glasbreuk als gevolg van hotspots wordt verkleind. Verwarm het glaswerk altijd tot omgevingstemperatuur voordat u het op de kookplaat plaatst, aangezien koude containers onderhevig kunnen zijn aan thermische schokken.

  7. Voorzichtig in de magnetron
  8. Niet al het laboratoriumglaswerk kan veilig in de magnetron worden gebruikt. Soda Lime-producten zijn bijvoorbeeld niet bestand tegen plotselinge gematigde veranderingen. Borosilicaatglas daarentegen is magnetronbestendig, maar zoals bij elk magnetronvat is het belangrijk ervoor te zorgen dat het microgolfabsorberend materiaal bevat voordat u het in de oven plaatst.Het is ook belangrijk om te controleren of er onderdelen of accessoires aan het glas zijn bevestigd en ervoor te zorgen dat het materiaal waarvan ze zijn gemaakt veilig in de magnetron kan worden bewaard. Sommige producten maken gebruik van plastic schroefdoppen en connectoren en deze moeten gemaakt zijn van polypropyleen of PTFE om magnetronbestendig te zijn.

  9. Voorzichtig autoclaaf om schade voorafgaand aan toekomstige verhitting te voorkomen
  10. Het meeste laboratoriumglaswerk kan veilig worden geautoclaveerd. Er zijn echter een paar dingen waarmee u rekening moet houden om schade aan glaswerk te voorkomen op een manier die toekomstige verwarming zou beïnvloeden. Draai eerst altijd eventuele schroefdoppen los voordat u met het proces begint. Het autoclaveren van glaswerk met een stevig geschroefde dop kan leiden tot drukverschillen die de container kunnen beschadigen en schade kunnen veroorzaken ter plaatse of tijdens toekomstige verwarming. Als alternatief zorgt het gebruik van een enkelvoudige connectordop met een steriel ontluchtingsfilter of een steriele ontluchtingsmembraanschroefdop voor een automatische steriele gasuitwisseling, waardoor een veilige drukvereffening tijdens de autoclaafcyclus mogelijk is en tegelijkertijd de steriliteit van de flesinhoud wordt gewaarborgd. Ten tweede, vermijd overbelasting van de autoclaaf. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruimte overblijft tussen de items om de hogedrukstoom te laten circuleren en vermindert het risico op schade waardoor het glaswerk later ongeschikt wordt om te worden verwarmd.

Dit artikel is geproduceerd in samenwerking met DWK Life Sciences