Siliconisatie

Siliconisatie is een speciale behandeling van glazen vials, flessen, flacons, potten en andere glazen verpakkingen. Deze behandeling geeft uw eindproduct een aanzienlijke toegevoegde waarde. Het biedt namelijk een additionele beschermlaag voor fragiele moleculen én het minimaliseert ongewenste interactie tussen het product en de glazen verpakking.

verbinding siliconiseren

Siliconisatie voorkomt overmatige hechting van viskeuze vloeistoffen aan het inwendige oppervlak van de glazen verpakking en het bevordert de mate van transparantie. Door de hydrofobe eigenschappen van de siliconen coating is de snelheid en mate van restitutie aanzienlijk hoger, tot de laatste druppel (fig.2). Het voordeel is een efficiënter verbruik (kostenbesparing/minder afval) en een makkelijke toediening van geneesmiddelen.

druppel water op gesiliconiseerd en niet gesiliconiseerd glazen oppervlak

Compatibiliteitstesten tussen productformulatie en de gesiliconiseerde glazen verpakkingen moeten uitwijzen of siliconisatie toepasbaar is. De weerstand van de siliconen coating hangt af van de chemische structuur en het oplossend vermogen van het geneesmiddel.

Het siliconiseren van glazen verpakkingen gebeurt door een waterige emulsie van een polydimethysiloxanic olie in te sprayen in de glazen verpakking. Siliconisatie vindt plaats in de hot-end sectie van de glasproductielijn. In de ontspanningssectie hecht de siliconenfilm aan het glas. Alle glazen verpakkingen van 5 ml tot 1 liter, flint en amber, type I, II of III kunnen worden gesiliconiseerd. Om de kwaliteit van de coating te waarborgen dienen de gesiliconiseerde glazen verpakkingen te worden opgeslagen in droge toestand en bij een gematigde temperatuur.

Kwaliteitscontrole

Kwaliteitscontrole van gesiliconiseerde glazen verpakkingen is zeer nauwkeurig en wordt uitgevoerd tijdens de productie door middel van systematische bemonstering.

Voor type III glas wordt na onderzoek van het glasoppervlak een test uitgevoerd bij kamertemperatuur. Na het gelijkmatig bevochtigen van de glazen verpakking met een synthetische oplossing uit kaolien en glycerine, worden de retractiesnelheid en de uniformiteit van de oplossing gemeten.

Voor type I en type II glas, wordt een versnelde verouderingstest (hot-proces) uitgevoerd. De glazen verpakkingen worden gevuld met een synthetische soda en citroenzuur oplossing tot 1/5e van de inhoudscapaciteit. Vervolgens worden de glazen verpakkingen afgesloten en gedurende 30 minuten in een autoclaaf verwarmd op een temperatuur van 121°C. Na het afkoelen wordt vervolgens de retractiekwaliteit van de oplossing gemeten.

Sinds haar bouwjaar 1991, heeft de siliconisatiefabriek van SGD voortdurende uitbreiding en verbetering ondergaan. De SGD siliconisatiefabriek is gevestigd in Abbeville (Frankrijk).

De siliconisatiefabriek is ISO:15378 gecertificeerd. Siliconisatie vindt plaats in een klasse 100.000 (ISO 8) cleanroom. Dit is een cleanroom met dezelfde kwaliteitscontrole en dezelfde kwaliteitsnormen die worden gehandhaafd tijdens de productie van glazen farmaceutische verpakkingen. De expertise en capaciteit voldoen aan alle  farmaceutische eisen.

Siliconisatie proces

Stap 1
  • Ontvangst van glazen verpakkingen in krimpfolie.
  • Het controleren en openen.
  • Plaatsing op de transportband.
Siliconisatie proces Stap 1
Stap 2
  • Wassen en drogen van de glazen verpakkingen.
Siliconisatie proces Stap 2
Stap 3
  • Sproeien van siliconen oplossing.
Siliconisatie proces Stap 3
Stap 4
  • Drogen van overtollige siliconen.
Siliconisatie proces Stap 4
Stap 5
  • Hechten van de silicone flim aan het glas in de ontspanningssectie.
Siliconisatie proces Stap 5
Stap 6
  • Controle na een warmtebehandeling.
Siliconisatie proces Stap 6
Stap 7
  • Na de automatische krimpfolie verpakking vindt de laatste controle van de gesiliconiseerde glazen verpakkingen plaats.
Siliconisatie proces Stap 7