Hoe zijn glazen laboratoriumflessen veilig te autoclaveren?

Een autoclaaf is een gespecialiseerd apparaat dat is ontworpen om een ​​fysieke methode te bieden voor desinfectie en sterilisatie. Het proces wordt bereikt met behulp van een combinatie van stoom, hoge druk en tijd. Stoom is opmerkelijk effectief in het overbrengen van thermische energie (vergeleken met droge lucht) en kan een lading steriliseren bij 121 °C in slechts 15 minuten.

De meeste glazen laboratoriumflessen zijn geschikt voor autoclaveren. Het is echter belangrijk om kennis te nemen van enkele belangrijke verschillen tussen de soorten glasproducten die in het laboratorium worden gebruikt, evenals best practice-methoden bij het uitvoeren van een autoclaafcyclus.

In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen met advies waarmee u glazen laboratoriumflessen veilig kunt autoclaveren.

  1. Is het veilig om alle soorten glazen laboratoriumflessen te autoclaveren?
  2. Voordat u laboratoriumflessen autoclaveert, is het belangrijk om de geschiktheid van verschillende soorten glas en flessen te overwegen. Flessen van borosilicaatglas kunnen veilig worden geautoclaveerd omdat het materiaal zeer goed bestand is tegen thermische schokken. Bij het autoclaveren van laboratoriumflessen van natronkalk of flintglas is de kans op breuk veel groter en het autoclaveren van dit type flessen blijft mogelijk, maar het materiaal heeft niet dezelfde veiligheidsmarge.

    Met kunststof gecoate laboratoriumflessen kunnen ook veilig worden geautoclaveerd, maar het coatingmateriaal is onderhevig aan hydrolyse door stoom tijdens het autoclaafproces, wat betekent dat ze doorgaans minder autoclaafcycli kunnen weerstaan ​​dan niet-gecoate glazen flessen.

    Vul glazen containers doorgaans niet verder dan 75 procent van de nominale capaciteit, omdat dit vloeistofexpansie en mogelijk schuimvorming mogelijk maakt, waardoor overlopen wordt voorkomen. Het veilige vulvermogen hangt echter ook af van de aard van de vloeistof. Glazen flessen met water of waterige buffers kunnen worden gevuld tot aan de nominale vullijn van de container. Terwijl flessen die worden gebruikt om op agar gebaseerde media te steriliseren, slechts tot 50% van de containercapaciteit mogen worden gevuld.

  3. Hoe moeten laboratoriumflessen in de autoclaaf worden geladen?
  4. Ten eerste is het raadzaam om bij het gebruik van een autoclaaf persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Dit omvat doorgaans volledige oog-/gezichtsbescherming, schoenen met gesloten neus en hittebestendige handschoenen om voorwerpen te verwijderen, vooral heet glaswerk.

    Vermijd overstapeling van de autoclaaf om stoom te laten circuleren voor een effectief sterilisatieproces. Het is ook raadzaam om ervoor te zorgen dat flessen zijn schoongemaakt voordat ze in een autoclaaf worden geplaatst. Zo voorkom je dat er vervuilende stoffen aanbakken op de wanden van de glazen fles.

    In grote zware flessen, zoals flessen van 20 liter, moet ook een kleine hoeveelheid gedestilleerd water (WFI of gezuiverd) worden geplaatst om stoom te helpen genereren wanneer ze droog (leeg) in een autoclaaf worden gesteriliseerd.

  5. Hoe moeten glazen flessen met schroefdop met stoom worden gesteriliseerd?
  6. Bij het steriliseren of autoclaveren van flessen moet de schroefdop losjes worden aangebracht met maximaal één slag. In een gesloten vat zet de inhoud uit en ontstaat er een groot drukverschil (meer dan 4 bar absoluut) wat kan resulteren in een explosief falen. Bovendien kunnen doppen die niet voldoende worden losgedraaid, tijdens de afkoelfase een vacuüm in de fles creëren. Als flessen niet goed worden geventileerd, kan de vloeistof binnenin niet koken tijdens de herkoelingsfase en blijft deze dus lange tijd oververhit. Sluit of verplaats nooit containers met oververhitte vloeistoffen. Als de dop los zit (1/2 slag) dan is er geen drukverschil tussen de stoom in de autoclaaf en de binnenkant van de fles.

    Flessen kunnen veilig worden geautoclaveerd met verzegelde doppen als de stoomautoclaaf een ondersteunende drukcompensatie heeft.

    In conventionele autoclaven (zonder drukcompensatie) is een ontluchtingsdop met membraan een veiligere en gemakkelijke optie. Door het 0,2 micron ePTFE-membraan vindt een tweevoudige drukvereffening plaats, terwijl de dop goed gesloten blijft om het risico op besmetting te verminderen nadat het autoclaafproces is voltooid. Membraanontluchtingsdoppen mogen niet worden gebruikt bij flessen groter dan 3500 ml.

    Voor een GMP-operatie, medische toepassingen of voor flessen van 5 liter of groter, zou het gebruik van een connectordop met één poort voorzien van een steriel ontluchtingsfilter een meer geschikte optie zijn dan de membraandoppen. Een GL 45 roestvrijstalen dop met één poort kan bijvoorbeeld worden gebruikt met een gevalideerde pharma-grade steriele lucht 0,2 micron 50 mm schijf- of capsulefilter. Deze optie wordt speciaal aanbevolen voor grotere flessen van meer dan 2 liter.

  7. Moet ik de bovenkant van de flessen afdekken met aluminiumfolie voor het autoclaveren?
  8. Dit is een gangbare praktijk in veel onderzoekslaboratoria, maar het aanbrengen van folie over de monding van glazen containers verkleint de kans dat die items in het begin goed worden gesteriliseerd. De folie moet los worden aangebracht om stoompenetratie mogelijk te maken en biedt dan geen bescherming tegen contaminatie na sterilisatie.

  9. Hoe lang moet de autoclaafcyclus duren?
  10. Stoomsterilisatie wordt aanbevolen bij + 121, 126 of + 134 °C, afhankelijk van de toepassing. Als richtlijn stelt de Britse norm BS EN 285:1997 8.3.1: "De bewaartijd moet niet minder zijn dan 15 min, 10 min en 3 min voor sterilisatietemperaturen van respectievelijk 121 °C, 126 °C en 134 °C. "

    Het is een goede gewoonte om een ​​biologische of chemische indicator te gebruiken om te bevestigen dat de autoclaaf goed werkt. Als een van beide indicatoren uitvalt, moet de autoclaaf worden onderzocht om het probleem te identificeren en te verhelpen. Het is ook van cruciaal belang om de lading opnieuw te autoclaveren zodra het probleem is verholpen om steriliteit te garanderen.

    Autoclaaftape kan ook op items worden geplaatst, waarbij markeringen op de tape zichtbaar worden zodra de kritische temperatuur is bereikt. In tegenstelling tot andere methoden, zoals biologische indicatoren, geeft autoclaaftape echter geen bevestiging van sterilisatie. In plaats daarvan kan het worden gebruikt om geautoclaveerde versus niet-geautoclaveerde artikelen te identificeren.

    Ten slotte, wanneer u de autoclaaf uitlaadt, moet u ervoor zorgen dat u opzij gaat om uw gezicht en lichaam uit de buurt van de deur en stoom te houden. Het is ook raadzaam om de deur te openen en tien minuten te wachten om items zo mogelijk af te laten koelen. Laat geautoclaveerde materialen altijd afkoelen tot kamertemperatuur voordat ze worden vervoerd.

  11. Hoe vaak kunnen laboratoriumflessen worden geautoclaveerd?
  12. Het aantal autoclaafcycli waaraan een product kan worden onderworpen, is afhankelijk van het type glazen fles dat wordt geautoclaveerd, waarbij natronkalkflessen en flessen met plastic coating minder autoclaafcycli kunnen weerstaan ​​dan ongecoate borosilicaat 3.3 laboratoriumflessen.

    Ondanks de uitstekende weerstand van borosilicaat 3.3 tegen thermische schokken, kunnen deze flessen na verloop van tijd beschadigd raken en ongeschikt worden voor autoclaveren. Dit komt omdat het grootste deel van de treksterkte van borosilicaatglas berust op de toestand van het oppervlak en als het glas wordt bekrast, zelfs submicroscopisch, wordt de sterkte ervan sterk verminderd. Dus hoewel flessen met een krasvrij oppervlak veilig herhaalde drukwisselingen overleven, is dat bij oudere flessen misschien niet het geval.

    Helaas is het onmogelijk te voorspellen wanneer een oudere fles het begeeft. DWK Life Sciences raadt daarom aan om artikelen routinematig te vervangen en dat elk artikel vóór gebruik grondig visueel moet worden geïnspecteerd op tekenen van krassen, schilfers of andere defecten. Indien gevonden, moet het product uit dienst worden genomen en onmiddellijk worden weggegooid.

Dit artikel is geproduceerd in samenwerking met DWK Life Sciences