Gids voor de fysieke eigenschappen van laboratoriumplastic

Plasticware is vereist voor een verscheidenheid aan laboratoriumprocessen, maar een goed begrip van de fysieke eigenschappen ervan, en hoe dit van invloed is op de compatibiliteit met de chemicaliën waarmee de plasticware in contact komt, is essentieel.

Deze blog geeft een overzicht van de meest voorkomende soorten plasticware die in de laboratoriumomgeving worden gebruikt, een samenvatting van de belangrijkste kenmerken van elk en advies over voor welke stoffen ze het meest en het minst geschikt zijn.

Polypropyleen (PP)

Polypropyleen, vaak afgekort tot PP, is een doorschijnend stijf polymeer dat bestand is tegen temperaturen van -20 tot +135 °C. Vanwege zijn robuuste karakter wordt het meestal gebruikt voor de vervaardiging van een breed scala aan algemene laboratoriumartikelen zoals bekers, flessen, kannen en cilinders om er maar een paar te noemen. Omdat het autoclaveerbaar is bij 121 °C, kunnen artikelen die van dit materiaal zijn gemaakt, worden gesteriliseerd en bovendien kunnen flessen en containers van dit materiaal worden gebruikt om de sterilisatie van de inhoud binnenin te ondersteunen. Het materiaal heeft een uitstekende chemische bestendigheid tegen een reeks stoffen, waaronder verschillende zuren zoals salicylzuur, zwavelzuur en matige concentraties zoutzuur. Er zijn echter een aantal stoffen waarvoor het niet geschikt is, waaronder tolueen, aceton en nitrobenzeen en benzeen.

Polytetrafluorethyleen (PTFE)

Polytetrafluorethyleen, vaak afgekort tot PTFE, is een ondoorzichtig stijf polymeer met een veel groter werktemperatuurbereik dan alle andere kunststoffen, omdat het kan worden gebruikt tussen –200 en +260°C. Het heeft een ongeëvenaarde weerstand tegen bijna alle chemicaliën en is dus een ideaal materiaal voor de meest uitdagende gebruikerstoepassingen. Dit materiaal wordt meestal gebruikt om flessen, bekers en roerstaafjes te maken voor gebruik in veeleisende laboratoriumtoepassingen.

Polyfluoralkoxy (PFA)

Polyfluoralkoxy, vaak afgekort tot PFA, is een doorschijnende flexibele vorm van PTFE. Het heeft dezelfde waardevolle eigenschappen als PTFE hierboven, maar door zijn helderheid en flexibiliteit is het ideaal voor de vervaardiging van flessen, die doorgaans worden gebruikt voor de analyse van sporenmetalen.

Lage dichtheid polyethyleen (LDPE)

Low Density Polyethyleen, vaak afgekort tot LDPE, is een doorschijnend plooibaar polymeer met een smal temperatuurbereik van -50 tot +80°C, dus ongeschikt voor autoclaveren. De flexibiliteit maakt producten die ervan worden vervaardigd vrijwel onbreekbaar. Het is ideaal voor gebruik waar een flexibel product nodig is, zoals voor wasflessen en andere soortgelijke doseerflessen. Het is goed bestand tegen de meeste chemicaliën, maar er zijn een aantal stoffen waarvoor het niet geschikt is, waaronder hexaan en benzeen.

Hoge dichtheid polyethyleen (HDPE)

Polyethyleen met hoge dichtheid, vaak afgekort tot HDPE, is een doorschijnend polymeer dat in tegenstelling tot LDPE veel stijver van aard is. Het is geschikt voor gebruik bij temperaturen tussen -100 en +120°C en kan net als plastic materiaal van LDPE niet worden geautoclaveerd. Het heeft een goede chemische bestendigheid en de hoge treksterkte maakt het zeer taai. Het wordt vaak gebruikt voor flessen waar een stijve structuur vereist is.

Polymethylmethacrylaat, acryl (PMMA)

Polymethylmethacrylaat, acryl, vaak afgekort tot PMMA, is een transparant stijf polymeer met een smal temperatuurbereik van -60 tot +50°C en kan niet worden geautoclaveerd. Het heeft slechts een matige chemische bestendigheid (het is niet geschikt voor gebruik met bijvoorbeeld butylacetaat en aceton) maar is zeer sterk en wordt meestal gebruikt voor stralingsschermen waar zowel uitstekende zichtbaarheid als bescherming vereist zijn.

Polymethylpenteen (PMP / TPX)

Polymethylpenteen, vaak afgekort tot PMP of TPX, is een transparant stijf polymeer. Het heeft een lage dichtheid en een hoge helderheid en wordt vaak gebruikt bij de vervaardiging van plastic laboratoriumartikelen zoals bekers en cilinders waar een hoge mate van helderheid specifiek gunstig is. Het heeft een breed temperatuurbereik van -180 tot +145°C en kan worden geautoclaveerd bij 121°C. Het heeft een goede tot uitstekende chemische bestendigheid, hoewel voorzichtigheid geboden is bij een aantal stoffen, waaronder benzeen.

Polystyreen (PS)

Polystyreen, vaak afgekort tot PS, is een transparant stijf polymeer. Het heeft een smal temperatuurbereik van -40 tot +90°C, kan niet worden geautoclaveerd en is bros van aard. Het heeft echter een uitstekende helderheid en wordt vaak gebruikt om medische containers en buizen te vervaardigen waarbij zichtbaarheid van de inhoud belangrijk is. Het heeft slechts een matige chemische weerstand, maar kan worden gebruikt met bepaalde zuren, waaronder zwavelzuur met een lagere concentratie.

Polycarbonaat (PC)

Polycarbonaat is een transparant stijf polymeer met een breed temperatuurbereik van -135 tot +135 °C, dus geschikt voor autoclaveren bij 121 °C. Het heeft een matige chemische weerstand, maar het belangrijkste is dat het een hoge slagvastheid heeft en wordt daarom meestal gebruikt voor veiligheidsschilden en andere dergelijke beschermende uitrusting. Wees voorzichtig bij het blootstellen van dit polymeer aan veel stoffen, aangezien het slechts een matige chemische resistentie heeft, en dus niet kan worden gebruikt met bijvoorbeeld sterk geconcentreerd zwavelzuur of aceton.

Polyvinylchloride (PVC)

Polyvinylchloride is een polymeer met een van de smalste temperatuurbereiken van plastic materiaal dat gewoonlijk in het laboratorium wordt aangetroffen tussen -25 en +70°C. Het is daarom niet autoclaveerbaar. PVC heeft een matige chemische weerstand en kan zowel stijf als flexibel en gekleurd of helder van aard zijn. Het wordt meestal gebruikt voor algemene, alledaagse laboratoriumondersteunende producten zoals trays en troggen.

Dit artikel is geproduceerd in samenwerking met DWK Life Sciences