Plastificeren en bedrukken

U kunt de kwaliteit en veiligheid van uw glazen verpakking verhogen door middel van plastificeren en bedrukken. Een originele en informatieve afwerking die speciaal op uw wensen en behoefte kan worden afgestemd. Een glazen fles met een plastic coating behoudt de intrinsieke kwaliteiten van glas; het meest gebruikte primaire verpakkingsmateriaal voor farmaceutische producten.

Plastificering beschermt glas tegen mechanische schokken. Krachtens EEG-verordening 75/324 is het verplicht om glazen flessen met aerosolen te coaten met plastic.

  • Het beschermt de inhoud tegen licht.
  • Door plastificeren valt uw verpakking bovendien meer op.

glas coating: grafiek spectrale absorptiegrafiek

Het plastificeringsproces:

  1. Tijdens het proces wordt een glazen flacon gecoat met een beschermend laagje plastic bestaande uit 60% pvc.
  2. De flessen worden stevig vastgehouden dankzij de speciaal gevormde houders aan de binnenzijde van de nek. Ze worden dan voorverwarmd tot meer dan 400°C en in een pvc-bad ondergedompeld.
  3. Daarna worden ze direct omgedraaid en naar een oven geleid met een temperatuur van 250°C, waar de coating zich kan zetten.

In de fabriek van SGD in Sucy-en-Brie (Frankrijk) worden al 40 jaar verpakkingen geplastificeerd en bedrukt. In de fabriek worden uitsluitend farmaceutische producten bewerkt. Het is de enige fabriek waar flessen worden geproduceerd én geplastificeerd, waardoor de levering ervan ongeëvenaard betrouwbaar is. Daarom vertrouwen internationale marktleiders in de farmaceutische sector op SGD.

Bedrukken:

Ronde flessen worden opnieuw opgewarmd en in een zeefdrukmachine bedrukt met 1 tot 3 kleuren, afhankelijk van de wensen van de klant. Nadat de flessen gedroogd zijn, worden deze zorgvuldig verpakt in krimpfolie of in kartonnen dozen.

Esthetiek & personalisatie

Plastic/kunststof coating op glazen flessenHet plastic coaten van flessen zorgt voor een aantrekkelijke en innovatieve presentatie en is erg geschikt voor speciale flessen. Flessen met alle mogelijke vormen en afmetingen kunnen worden geplastificeerd. Plastificeren biedt een groot aantal mogelijkheden wat betreft afwerking en labelen. De plastic coating geeft een zacht tintje aan de fles en biedt extra bescherming, een waardevolle persoonlijke afwerking. De plastic coating kan worden afgewerkt met UV inkt op een speciale zeefdrukmachine. Er kunnen specifieke afdrukken worden aangebracht, versieringen, logo's, gebruiksinstructies en juridische informatie. De flessen met plastic coating kunnen ook worden voorzien van een label of een bedrukte krimpkous.

Nu de vraag naar generieke geneesmiddelen en medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn snel groeit, biedt deze techniek een groot aantal marketingmogelijkheden voor nieuwe producten als siropen en medicijnen voor kinderen.

Qua decoratie zijn er diverse mogelijkheden wat betreft kleur en coating:

  • helderheid
  • sprankelend of parelachtig
  • glanzend of mat
  • mate van doorzichtigheid (frosted)

Meer opties zijn uiteraard mogelijk, maar dienen altijd te worden gevalideerd middels testen.